Gå til sidens indhold

Omtrent uændret konjunkturindikator i industrien

Konjunkturbarometer for industri november 2014

Den sammensatte konjunkturindikator for industrien er steget fra minus 16 i oktober til minus 15 i november og er langt fra den opadgående tendens, der prægede 2013 og - til dels - foråret 2014. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving. Af indikatorens tre komponenter er produktionsforventningerne fortsat positive. Ordrebeholdningen er negativ, men har udviklet sig positivt i forhold til sidste måned. Færdigvarelagrene vurderes som for store.

Sammensat konjunkturindikator for industri, sæsonkorrigeret

Positive produktionsforventninger

De sæsonkorrigerede produktionsforventninger er i november på 8 - samme niveau som i oktober. I november sidste år var tallet 20.

I ikke-sæsonkorrigerede tal er industriens vurdering af ordrebeholdningen på minus 28 imod minus 32 i oktober. I november sidste år var tallet 17.

Med nettotallet 25, som ikke er sæsonkorrigeret, vurderer en overvægt af virksomhederne, at færdigvarelagrene er for store ved november måneds start. Tallet var 23 i oktober i år og 9 i november sidste år.

Sammensat konjunkturindikator for industri


Nettotal

 

Færdig-
varelagre1

Samlet
ordrebeholdning

Produktions-
forventninger

Sammensat
konjunkturindikator

 

 

ikke-sæsonkorrigeret

sæsonkorrigeret

2014

Juni

24

-2

7

-6

 

Juli

22

-14

-2

-13

 

August

5

-16

6

-5

 

September

16

-19

8

-9

 

Oktober

23

-32

8

-16

 

November

25

-28

8

-15

1 Færdigvarelagre vurderet som for store påvirker den sammensatte konjunkturindikator i negativ retning.

Fald i ikke-sæsonkorrigerede produktionsforventninger

Det ikke-sæsonkorrigerede nettotal for forventningerne til produktionen er faldet fra 7 i oktober til minus 2 i november. I november 2013 var indikatoren på 10. Forventningerne til udviklingen i beskæftigelsen er faldet fra 3 i oktober til minus 7 i november. I november 2013 var forventningerne 5. Forventningerne til salgspriserne er steget fra minus 22 i oktober til minus 13 i november. Indikatoren var på minus 8 i november sidste år.

Forventninger til udviklingen de næste tre måneder, november 2014 - januar 2015, ikke sæsonkorrigeret

Forskellige forventninger blandt sektorerne

Investeringsgodeindustrien (fx maskiner til produktion m.m.) viser de mest negative forventninger til alle ovenstående indikatorer.

Mellemproduktindustrien (fx kemiske produkter) viser negative forventninger til produktion og beskæftigelse, men positive forventninger til salgspriser.

Fremstilling af varige forbrugsgoder (fx møbler, elektronik og legetøj) viser de mest positive forventninger til produktion og salgspriser, men negative forventninger til beskæftigelsen.

Fremstilling af ikke-varige forbrugsgoder (fx fødevarer og medicin) viser positive forventninger til produktion og som eneste sektor positive forventninger til beskæftigelsen, men negative forventninger til salgspriser.

Nyt fra Danmarks Statistik

27. november 2014 - Nr. 599

Hent som PDF
Næste udgivelse: 6. januar 2015

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.
Brancherne i industri er grupperet i fire hovedsektorer ud fra, hvilke produkter der fremstilles. Investeringsgoder er produktionsmidler i form af fast realkapital som maskiner og transportmidler. Mellemprodukter er materialer, som andre industrier eller erhverv videreforarbejder, fx råstoffer og kemiske produkter. Varige forbrugsgoder er fx møbler. Ikke-varige forbrugsgoder er fx fødevarer.
Kun tidsserier, der udviser en klar sæsoneffekt, er korrigeret for sæsonudsving.

Vis hele teksten » « Minimer teksten