Gå til sidens indhold

Byggeriets konjunkturindikator er stabil negativ

Konjunkturbarometer for bygge og anlæg november 2014

Den sammensatte konjunkturindikator for bygge og anlæg er på minus 11 i november mod minus 12 i oktober og har udvist en flad tendens det seneste halve år. Beskæftigelsesforventningen er svagt positiv, mens vurderingen af ordrebeholdningen er stærkt negativ. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving.

Sammensat konjunkturindikator for bygge og anlæg, sæsonkorrigeret

Positive beskæftigelsesforventninger

Vægtet efter antal ansatte angiver et flertal af virksomhederne med nettotallet 2, at deres forventninger til beskæftigelsen er positive. I oktober var tallet 1, og i november sidste år var nettotallet minus 9.

I november vurderes ordrebeholdningen som ikke tilstrækkelig med et nettotal på minus 23. I oktober var tallet minus 24, mens det tilsvarende tal i november sidste år var minus 19.

Sammensat konjunkturindikator for bygge og anlæg, sæsonkorrigeret


Nettotal

 

Beskæftigelses-
forventninger

Ordre-
beholdning1

Sammensat
konjunkturindikator

2014

Juni

-4

-15

-10

 

Juli

-2

-13

-8

 

August

1

-19

-9

 

September

2

-23

-11

 

Oktober

1

-24

-12

 

November

2

-23

-11

1 Vurdering af ordrebeholdningens størrelse i forhold til det normale er opgjort ultimo foregående måned.

El-installatørers ordrebøger ligger nu over gennemsnit

I ikke-sæsonkorrigerede tal angiver bygge- og anlægsbranchen, at der primo november er 4,4 måneders arbejde sikret i ordrebøgerne. Som noget nyt ligger branchegruppen el-installatører mv. over gennemsnit med 4,6 måneders arbejde. Over gennemsnit ligger også byggeentreprenørerne med 6,9 måneders arbejde og anlægsentreprenørerne med 7,2 måneders arbejde sikret i ordrebøgerne.

Forventningerne er mindre negative end samme tid sidste år

I ikke-sæsonkorrigerede tal ligger bygge- og anlægssektorens forventninger til de kommende tre måneders beskæftigelse på nettotallet minus 13 i november mod minus 24 i samme måned sidste år. Vvs- og blikkenslagerforretninger og el-installation mv. har som de eneste branchegrupperinger positive forventninger.

Forventninger til de kommende tre måneders omsætning ligger på minus 11 mod minus 24 i november sidste år. Også her er det kun vvs- og blikkenslagerforretninger og el-installation mv., der har positive forventninger.

Forventningerne til tilbudspriser ved licitation er på minus 15 i november mod minus 23 i november sidste år. Alle branchegrupper har negative forventninger, mindst for tømrer- og bygningsvirksomhed mv. samt vvs- og blikkenslagerforretninger.

Forventninger til udviklingen de næste tre måneder, november 2014 - januar 2015, ikke-sæsonkorrigeret

Stor mangel på arbejdskraft hos anlægsentreprenørerne

Virksomheder, der samlet repræsenterer 11 pct. af beskæftigelsen i bygge- og anlægssektoren, melder om mangel på arbejdskraft som en produktionsbegrænsning. I november sidste år var den tilsvarende andel 2 pct. For anlægsentreprenører er det hele 37 pct., for bygge-entreprenører er det 17 pct., og for anden specialiseret bygge- og anlægsvirksomhed mv. er det 13 pct., der melder om mangel på arbejdskraft. Øvrige branchegrupper ligger under gennemsnittet.

Manglende efterspørgsel oplyses af 26 pct. som årsag til produktionsbegrænsning. I november 2013 var tallet 31 pct. Finansielle begrænsninger opleves af 7 pct. Dårligt vejr angives af 5 pct. og andre årsager angives af 3 pct. Virksomheder, der repræsenterer 56 pct. af beskæftigelsen, havde ingen produktionsbegrænsninger i november. I november sidste år var tallet oppe på 60 pct.

Nyt fra Danmarks Statistik

27. november 2014 - Nr. 598

Hent som PDF
Næste udgivelse: 6. januar 2015

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.

Vis hele teksten » « Minimer teksten