Gå til sidens indhold

Positive forventninger i serviceerhvervene

Konjunkturbarometer for serviceerhverv januar 2015

Den sammensatte konjunkturindikator for serviceerhvervene er positiv og steg fra 6 i december 2014 til 8 i januar 2015. Igennem det seneste år har indikatoren ligget stort set uændret i et snævert interval mellem 4 og 8. Den sammensatte konjunkturindikator sæsonkorrigeres fra og med denne måned ved indirekte metode.

Sammensat konjunkturindikator for serviceerhverv, sæsonkorrigeret

Metodeændring fra direkte til indirekte sæsonkorrektion

Hidtil er den sammensatte konjunkturindikator sæsonkorrigeret direkte. Fra og med denne måned sæsonkorrigeres den ved indirekte metode. Dette vil sige, at korrektionen nu foretages på indikatorens tre komponenter, faktisk og forventet omsætning samt faktisk forretningssituation, før gennemsnittet beregnes. Årsagen til ændringen er, at den indirekte metode anses for bedst, og at der er opnået en tilstrækkelig lang tidsserie til at kunne sæsonkorrigere de enkelte komponenter. Sæsonkorrektionen rækker tilbage til tidsseriens begyndelse i maj 2011 og revideres fra måned til måned. Historiske data er ikke væsentligt ændret i forhold til før.

Omsætningen går fremad

Som det fremgår af tabellen herunder, er vurderingen af den faktiske og forventede omsætning steget siden december 2014. Forretningssituationen ligger uændret.

Sammensat konjunkturindikator for serviceerhverv og dens komponenter, sæsonkorrigeret.



Nettotal

 

Omsætning,
faktisk

Forretnings-
situation,
faktisk

Omsætning,
forventet

Sammensat
konjunkturindikator

2014

August

3

1

16

7

 

September

2

4

10

5

 

Oktober

4

5

12

7

 

November

2

3

10

5

 

December

6

4

7

6

2015

Januar

8

4

11

8

Finans og transport har negative forventninger

I ikke-sæsonkorrigerede tal er beskæftigelsesforventningerne i januar 2015 på minus 5 mod minus 1 i januar 2014. Branchegrupperne transport samt finans, forsikring, ejendom mv. ligger meget negativt.

Serviceerhvervene har positive forventninger til omsætningen med nettotallet 2 for januar 2015. I samme måned 2014 år var tallet 3. Forlag, tele og it har de mest positive forventninger, mens transport har de mest negative forventninger.

Forventninger til salgspriser og servicetakster er på nettotallet minus 3 i januar 2015. I januar 2014 var tallet minus 2. Branchegrupperne kultur, fritid og anden service har positive forventninger.

Forventning til udviklingen de næste tre måneder, januar - marts 2015, ikke-sæsonkorrigeret

Færre oplever produktionsbegrænsninger

Virksomheder, der repræsenterer 48 pct. af de beskæftigede i serviceerhvervene, oplevede ingen produktionsbegrænsninger i januar. I samme måned 2014 var tallet 40 pct.

Samlet set angav virksomheder, der repræsenterer 10 pct. af de beskæftigede i serviceerhvervene, at der i januar 2015 var finansielle begrænsninger for produktionen. I januar sidste år var det 14 pct.

Manglende efterspørgsel angives som produktionsbegrænsende faktor af 36 pct., hvor tallet var 41 pct. i januar 2014. Mangel på arbejdskraft angives af 8 pct. I januar sidste år var tallet 7 pct. Mangel på lokaler eller materiel angives af 1 pct. Andre årsager angives af 6 pct.

Nyt fra Danmarks Statistik

29. januar 2015 - Nr. 41

Hent som PDF
Næste udgivelse: 26. februar 2015

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.

Vis hele teksten » « Minimer teksten